Translate

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Jheronimus van Aken

Ο Jheronimus van Aken γεννήθηκε το 1450
θάφτηκε στις 9 Αυγούστου του 1516
Το 1463, 4.000 σπίτια στην πόλη καταστράφηκαν από μια καταστροφική πυρκαγιά, την οποία ο τότε (περίπου) δεκατριάχρονος Bosch ήταν πιθανώς μάρτυρας. Έγινε δημοφιλής ζωγράφος στη διάρκεια της ζωής του και συχνά λάμβανε προμήθειες από το εξωτερικό. Το 1488 εντάχθηκε στην αξιοσέβαστη Αδελφότητα της Παναγίας, μία Αρχι-συντηρητική θρησκευτική ομάδα των οποίων περίπου 40 σημαίνοντες πολίτες της 's-Hertogenbosch, και 7.000 «έξω-μέλη από όλη την Ευρώπη.

Η τέχνη του Bosch είχε αρκετά τρίπτυχα. Ανάμεσα στα πιο διάσημα του είναι Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων. Αυτή η ζωγραφική, για την οποία ο αρχικός τίτλος δεν έχει διασωθεί. Στον αριστερό του πίνακα απεικονίζει τον παράδεισο  με τον Αδάμ και την Εύα και πολλά θαυμαστά ζώα. Στη μέση του πίνακα, οι γήινες απολαύσεις με πολλά γυμνά στοιχεία και τα φρούτα και τα τεράστια πουλιά. Στο δεξιό τμήμα του πίνακα , η κόλαση με απεικονίσεις του φανταστικού, τιμωρίες διαφόρων αμαρτωλών τύπων . Όταν κλείνουν τα εξωτερικά κουφώματα του πίνακα ο θεατής μπορεί να δει, στο ζωγραφισμένο  γκρι, ο Θεός δημιουργεί τη Γη.

Τα έργα αυτά - ιδίως η Κόλαση είναι πίνακας  βαμμένος σε συγκριτικά σχηματικό τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με το παραδοσιακό στιλ της φλαμανδικής ζωγραφικής, όπου η ομαλή επιφάνεια επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της με πολλαπλές διαφανής βερνικώσεις δηλαδή κρύβει τις πινελιές, σ΄ αυτόν τον πίνακα, και πιο δυναμικά  έργα όπως ο Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου (Museu Nacional de Arte Antiga, Λισσαβόνα).





Ο Bosch είναι επίσης ένας από τους πιο επαναστατικούς συντάκτες στην ιστορία της τέχνης, που παράγει μερικά από τα πρώτα σκίτσα αυτόνομα στη Βόρεια Ευρώπη.
Το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη,
κατέχει πλέον κάποιους από τους πίνακες του, όπως:
The Adoration of the Magi
The Garden of Earthly Delights 
The Seven Deadly Sins and the Four Last Things
The Haywain Triptych
και
The Stone Operation.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο
http://Hieronymus_Bosch