Translate

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

O Πέτρος Βρέλλης ξαναζωντανεύει τον Βαν Γκογκ...

Ένας νέος μηχανικός με καταγωγή από καλλιτεχνική οικογένεια των Ιωαννίνων έδωσε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καινούρια πνοή σ' έναν πολύ γνωστό πίνακα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, προκαλώντας με την ποιότητα της δουλειάς του κύμα ενθουσιασμού στο Διαδίκτυο και αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές από διεθνή ΜΜΕ, τα οποία συνήθως είναι συγκρατημένα σε τέτοιου είδους επεμβάσεις όταν αφορούν σε κλασικά έργα τέχνης.

Οι χαοτικές δίνες που χαρακτηρίζουν τα αριστουργήματα του Βαν Γκογκ ακολουθούν με ακρίβεια τις μαθηματικές περιγραφές των αναταράξεων σε ρευστά υλικά, όπως οι στροβιλισμοί του νερού σε ένα ταραγμένο ρυάκι ή οι πραγματικοί ανεμοστρόβιλοι, διαπιστώνουν έκπληκτοι οι φυσικοί.
Το παράξενο μάλιστα είναι ότι η στατιστική υπογραφή της δυναμικής των ρευστών ανιχνεύεται μόνο στους πίνακες που ζωγράφισε η διαταραγμένη μεγαλοφυία όταν ήταν πνευματικά ασταθής, και όχι στην «ήρεμη» περίοδο της ζωής του, όταν ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις του.
Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα καλλιτέχνη που εντελώς διαισθητικά είχε αντιληφθεί τη δυναμική των φυσικών φαινομένων, επισημαίνει άρθρο στο Nature.com. Μαθηματικά μοτίβα φράκταλ.

Το άρθρο αναρτήθηκε από την Sofoula Infekterade